středa 6. ledna 2016

Rozloučení s mým prvním.....stromečkem

Naši současnou rezidenci obýváme už skoro deset let a až do letoška jsme ji bránili před vánočním stromečkem. A vůbec se do ní Vánoce dostávaly pokradmupostupně a opatrně. Vánoce 2015 jsme však rozbalili naplno a s průběhem adventu jimi zaplavili celý byt.





Celý byt proto, že různých typů dekorací bylo tolik, že bylo třeba dát každé vlastní prostor, aby mohla zazářit. A taky jsem doufala, že pokud bude dětem v pokojíčku stromeček volně k dispozici, uchráním od nich ten hlavní ve prospěch vlastní koncepce.



Strategie to byla celkem funkční, ale přece jen nezůstal stromeček jenom v mé moci. Mou představu čistého "vintage looku" založenou na směsi klasických skleněných ozdob nižší jakosti, kterou jsme dostali na Mikuláše, dcera vylepšila další "krásou", převážně bižuterií, kterou našla ve šperkovnici a věšením svých oblíbených baněk do shluků.



Nejzásadnější otázkou ohledně stromku byl materiál. Zvažovali jsme jak umělý v nějakém extravagantním zpracování, tak řezaný. Živý byl nakonec snadnějším řešením. Rozpočet byl poměrně omezený a taky dlouhé rozhodování nakonec omezilo náš výběr. Ale že je to ten první, jsem do něho, navzdory jeho roztančeným tvarům, nekriticky zamilovaná. Proto jsem se ho taky snažila udržet co nejdéle v co nejlepší kondici. Podělím se s Vámi o pár tipů na zachování vánočního stromečku.


Vezměte si s sebou na nákupy stojánek. Vyberte si co nejčerstvější strom. Už při výběru zkontrolujte jehličí, jeho barvu a zdali už náhodou neopadává. Ideální je nákup stylem uřež si sám. Jeho kmen by měl být rovně zaseknutý, pozor na vysoustružený kmínek kvůli stojánku. Strom saje vodu skrze svou kůru, když ji odstraníte nebude moci nabírat zálivku. Tak výběr raději přizpůsobte svému vybavení. Nechte si strom zabalit do sítě ať si ho cestou nepolámete. Na balkoně jej dejte do nádoby s vodou, mrzne-li, obohaťte vodní lázeň o glycerin, aby zůstala voda tekutá. Pokud je teplota vevnitř výrazně odlišná od vnitřku, dejte stromku šanci se aklimatizovat, než si ho postavíte do obýváku. Nechte ho nejprve na pár hodin v chladnějších prostorách. V interiéru ho umístěte dále od zdrojů tepla. Doma strom zajistěte před pádem ve stojanu a případně, pokud ho máte křivolaký jako já, raději přivažte i silonovým vlascem. Ideálně by měl být stromek ve vodě i doma. Taky je možné ho občas rosit rozprašovačem, pozor však na světýlka. Pravidelně odstraňujte jehličí z podlahy. Po vánocích se ho ekologicky zbavte.



Sedím tu u počítače a každou chvíli se pustím do odstrojování. Sbohem Vánoce, vítej roku 2016. Všem přeji splnění letošních předsevzetí :)

Michaela

Žádné komentáře:

Okomentovat